Shakespeare tips en links

Shakespeare is een bekende Engelse toneelschrijver, dichter en acteur die leefde van 1654 tot en met 1616. In de afgelopen eeuwen is er veel materiaal gemaakt en geschreven wat is gebaseerd op Shakespeare. Boeken, films, muziek, gedichten. Onmogelijk om alles in een mensenleven te kunnen zien, lezen en horen. Om je enigszins op weg te helpen hieronder enkele leuke tips en interessante links.

Shakespeare is de meest verfilmde auteur van wereld. Als sinds het bestaan van het film medium worden zijn verhalen

No Fear Shakespeare

Screenshot+2019-01-18+at+14.16.58.jpg

Een mooie manier om kennis te maken met het werk van Shakespeare. Lees zijn stukken in modern Engels. Naast elkaar zie je op de ene pagina de oude Engelse tekst en op de andere pagina de moderne Engelse hertaling. https://www.sparknotes.com/shakespeare/

Shakespeare Films

Roemeo + Juliet movie.jpg

Shakespeare is de meest verfilmde auteur ter wereld. Meer dan 500 films zijn gebaseerd op zijn werk en elk jaar komen daar nieuwe bij. Zo verscheen dit jaar (2019) ‘All is true’ .

Je komt alle variaties tegen van animatie tot horror, van drama tot komedie, van Amerika, Afrika, India tot Japan. Het zijn er te veel om allemaal te bespreken, dus hier een aantal tips. Een combinatie van ontroerend, mooi, grappig, bijzonder.

Romeo + Juliet, Regisseur: Baz Luhrmann. Richard III, Hoofdrol & adaptatie: Ian Mckellen. The Lion King (Hamlet), animatie Disney. Titus, Hoofdrol: Anthony Hopkins. Ran (King Lear), regisseur: Akira Kurosawa. West side story (Romeo & Juliet), regisseur: Robert Wise. 10 Things I hate about you (Taming of the shrew)), regisseur: Gil Junger. She’s the man (Twelfth night), regisseur: Andy Fickman.

Shakespeare’s words

Screenshot+2019-01-18+at+14.21.25.jpg

Hier kun je de woorden en zinnen terugvinden uit al Shakespeare’s werk die je niet direct herkent of waarvan je vermoedt dat ze misschien een andere betekenis hebben. De inspirerende taalwetenschapper David Crystal heeft zich samen met zijn zoon Ben Crystal (acteur) verdiept in de betekenis en uitspraak van de woorden van Shakespeare. Van elk woord en/of elke zin krijg je op hun website een mooi overzicht in welk van Shakespeare’s werk deze te vinden is en hun betekenis. https://www.shakespeareswords.com/

Muziek & Shakespeare

Shakespearessongbook.jpg

Tijdens de voorstellingen van Shakespeare werd veel muziek gebruikt. Zowel muziek effecten, begeleidende muziek als zang. Tevens eindigden alle voorstellingen met muziek en dans. De musicoloog Ross W. Duffin heeft daar uitgebreid onderzoek naar gedaan en heeft geprobeerd de gezongen nummers te reconstrueren. Hier kun je de opnames vinden die daaruit zijn voortgekomen: https://www.wwnorton.com/college/english/shakesongbook/

Shakespeare’s Globe

Inside-the-Globe-Theatre-Double-Barrelled-Travel+copy.jpg

In Londen hebben ze een replica van The Globe gebouwd. Een openluchttheater gebaseerd op het oorspronkelijke theater waar Shakespeare’s stukken voor het eerste te zien waren. Je kunt er stukken gaan kijken en een rondleiding krijgen. Ze hebben zelfs een mooi klein winkeltje met goed Shakespeare materiaal. http://www.shakespearesglobe.com

Shakespeare by Bill Bryson

Screenshot%2B2019-01-18%2Bat%2B14.43.36.jpg

Shakespeare by Bill Bryson. De bekende schrijver Bill Bryson vertelt in een overzichtelijk boekje op een mooie komische manier over alles wat we weten van Shakespeare. De moeite waard als je meer over Shakespeare wil weten.

Geschiedenis Shakespeare

1599 Shapiro Shakespeare.jpg

1599, A year in the life of William Shakespeare. Dit boek geeft een overzicht van de tijd van Shakespeare. James Shapiro heeft een belangrijk jaar uit Shakespeare’s leven genomen waar veel geschiedkundig materiaal van beschikbaar is. Aan de hand van dit materiaal schetst hij een helder beeld van deze tijd en Shakespeares leven. Goed om te lezen als je een tijdsbeeld wil krijgen.

arden Shakespeare

arden+Hamlet.jpg

Voor de gevorderde lezer. Al meer dan honderd jaar zet deze reeks een gouden standaard voor het editten en publiceren van Shakespeare teksten. Op elke pagina staat een uitgebreide uitleg over de woorden, zinnen, herkomst en meer. Om de zoveel tijd verschijnen er nieuwe uitgaven met updates van de laatste ontdekkingen.